Ny ABC om ernæring og ryggmargsskade

Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) sammen med spinalenhetene har gleden av å introdusere en ny ABC om ernæring og ryggmargsskade.
08. mars 2017

Overordnet mål med heftet er å spre informasjon og kunnskap om utfordringene relatert til ernæringsstatus etter en ryggmargskade. Endret kroppssammensetning, endret metabolisme og innskrenkede muligheter for fysisk aktivitet setter nye rammer for ernæringsbehov og anbefalinger om riktig kosthold.Lenke til hvor ABCen kan lastes ned elektronisk http://lars.no/ryggmargskader/treningsbok-og-abc-om-ryggmargsskade/3fd8838c-3825-4e4e-a4c2-cbe212364702

Innledningsvis forklares hva som skjer med kroppen etter en ryggmargskade. Deretter gjennomgås en del aspekter ved begrepet livsstil og forutsetninger/rammer for endringer av denne. I hovedkapitlet beskrives tiltak for kartlegging av ernæringsstatus, metoder for pasientopplæring og konkrete råd knyttet til aktuelle tilstander og problemstillinger som følger av en ryggmargsskade.

Heftet er tiltenkt helsepersonell som møter personer med ryggmargsskade i spesialisthelsetjenesten, i private rehabiliteringssenter og i kommune- helsetjenesten. Heftet er aktuelt for flere faggrupper; som sykepleiere, helsefag- arbeidere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og leger. Det forutsettes at leseren har noen grunnleggende kunnskaper om kosthold og helsefaglig forståelse.

Vi håper at heftet også kan anvendes av studenter i helsefaglige utdanninger/høyskoler.

Takk til Helsedirektoratet som har bevilget økonomiske midler til prosjektet og ekstra stor takk til Hanne Bjørg Slettahjell, klinisk ernæringsfysiolog fra Sunnaas sykehus HF, for hennes bidrag for å få prosjektet i mål.

- LARS Hovedstyret.

Flere nyheter
 • Kveldstrening på Studio 99
  09. august 2018
  VELKOMMEN TIL STUDIO 99
  Nytt tilrettelagt treningsstudio åpner for kveldstrening tirsdag 21. august, kl. 17.00
  LARS Øst/Oslo (Landsforeningen for ryggmargsskadde) ønsker LARS medlemmer og andre med funksjonsnedsettelse velkommen til kveldstrening tirsdager og torsdager fra kl. 17.00 – 20.00. LARS medlemmer har første prioritet, men vi regner med at det er plass til flere så møt opp.
 • LARS Sommer Camp
  07. juli 2018
  LARS Sommer Camp aktivitetene blir avholdt på ulike steder i Kristiansandsområdet, men «base camp» blir på ScandicBystranda
 • Vinter Camp på Golsfjellet
  02. februar 2018
  Tisleifjorden på Golsfjellet er ikke som andre fjellvann. Når LARS (Landsforeningen for ryggmargsskadde) arrangerer Vinter Camp, så blir det ikke en helt vanlig helg heller. Det kommer til å bli fartsfylt og morsomt når LARS arrangerer Vinter Camp for sine medlemmer fra 9. til 11. februar.
 • Invitasjon til LARS årsmøte og landskonferanse 2017
  08. april 2017
  Konferansen vil finne sted på Scandic City Stavanger i tidsrommet fredag 5. mai til søndag 7. mai.
 • Invitasjon til Norges første leirduestevne for rullestolbrukere
  08. april 2017
  Vi inviterer rullestolbrukere og funksjonshemmed til flott leirdueskytestevne på Buttentjern jaktskytesenter på Ringerike. Alle er velkomne! Stevnet er gratis, men en må ordne reise og eventuelt opphold selv. Det vil bli konkurranser, kurs og oppvisning av Kenneth Aspestrand. Noe å bite i og drikke blir det og i tillegg til utstillinger.
 • To nye ABCer om smerter og spastisitet og ryggmargsskade er tilgjengelige
  08. mars 2017
  Landsforeningen for Ryggmargsskadde sammen med spinalenhetene er glade for å annonsere at to nye ABCer om smerter og spastisitet og ryggmargsskade er produsert. Det er en ABC tiltenkt brukere og en ABC tiltenkt fagpersoner og helsepersonell.
Flere artikler